Test Clean Card PRO
Test Clean Card PRO jest przeznaczony do monitorowania skuteczności procesów czyszczenia powierzchni, gdzie możliwe jest zanieczyszczenie białkami. Test Clean Card PRO umożliwia zapewnienie wysokiego standardu higieny.
Ogólnie
Pozostałości białka na powierzchni wskazują na niewystarczające czyszczenie, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia, ponieważ zanieczyszczone powierzchnie mogą ułatwiać wzrost patogenów. Każdy test Clean Card PRO zawiera podłoże, które jest zaimpregnowane odczynnikiem. Kartę testową Clean Card PRO pociera się o zwilżoną powierzchnię, co powoduje widoczną wizualnie zmianę koloru, jeżeli obecne jest białko.
Producenci żywności i usługi gastronomiczne muszą podjąć wszelkie środki w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i jej dobrej jakości. Istotnym elementem zapewnienia higienicznych warunków dla żywności jest utrzymywanie odpowiedzniej czystości. Proces ten prowadzi do wyeliminowania patogenów i szkodliwych mikroorganizmów, zapobiegając rozprzestrzenianiu między żywnością, powierzchniami i urządzeniami produkcyjnymi.
W zakładach opieki zdrowotnej poważne wyzwania stanowią także zakażenia związane z opieką zdrowotną, rozprzestrzeniające się za pośrednictwem powierzchni dotykanych rękami. Aby zapobiec przenoszeniu zakażeń, istotne jest zatrzymanie ich rozprzestrzeniania ze środowisk klinicznych. Można to osiągnąć, skupiając się na higienie powierzchni i jakości czyszczenia.
Clean Card PRO zapewnia
- Łatwy w użyciu test higieny powierzchni
- Natychmiastową informację o faktycznej czystości powierzchni
Dane techniczne
Dostępne produkty |
|
Metoda | Chemiczna |
Rodzaj próbki | Przetarcie powierzchni |
Czas do uzyskania wyniku | 30 sekund |
Odczytywanie wyniku | Wizualne |
Przechowywanie | 18 – 25°C |
Wymagane dodatkowo | Czysta woda |
Zastrzeżony znak towarowy | Aidian Clean Card® PRO to zastrzeżony znak towarowy firmy Aidian Oy |
Informacje o regularnym monitorowaniu higieny
Bezpieczeństwo żywności
Każdy, kto pracuje w przemyśle spożywczym musi być zaznajomiony z higieną żywności oraz ryzykami, które mogą wystąpić podczas jej przetwarzania. Obowiązkowy plan kontroli musi zawierać, między innymi, sposób kontroli czystości powierzchni. Dobrą metodą pomogającą kontrolowanie czystości powierzchni mających kontakt z żywnością, jest użycie testu oznaczającego obecność białka, który zapewnia natychmiastowe wyniki.
Szpitalna higiena
Szpitale to środowiska o dużym natężeniu ruchu, gdzie fachowy personel opieki zdrowotnej, pacjenci i odwiedzający mają ze sobą bliski kontakt, narażając się na znaczne ryzyko przenoszenia zakażeń między ludźmi. Dobra higiena rąk i prawidłowe metody pracy to kamienie milowe zwalczania i zapobiegania zakażeniom. Ponadto niezbędne jest wyeliminowanie przenoszenia zakażeń między powierzchniami, zwracając uwagę na higienę powierzchni oraz jakość czyszczenia. Nie wystarczy wizualna inspekcja powierzchni - konieczne są obiektywne oceny higieny. Dzięki monitorowaniu czystości powierzchni można zapobiegać rozprzestrzenianiu się zakażeń i można obiektywnie określić najlepsze praktyki aseptyczne.
Dokumenty i materiały
Clean Card PRO Application Sheet In-house Control (EN)
Clean Card PRO and Hygicult Application Sheet Hospital Hygiene (EN)
A Guide to Monitoring Surface Hygiene (EN)
Ulotka z instrukcją obsługi
(Wyłącznie do celów informacyjnych. Najnowsza wersja ulotki znajduje się w zestawie.)
Clean Card PRO IFU (GB, DE, FR, RU, ES, IT, SE, NO, DK, FI), 133148, 133149
Clean Card PRO Model Chart, 133148, 133149
Karty charakterystyki
Jeśli chcesz otrzymać kartę charakterystyki, skontaktuj się z: info@aidian.pl